Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,899% και το 5ετές ομόλογο

Μικρή διόρθωση εμφάνισε σήμερα η αγορά ομολόγων, αφού προηγουμένως το 10ετές ομόλογο είχε υποχωρήσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς η απόδοσή του άγγιξε το 1,534%. Ωστόσο στη συνέχεια επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις με αποτέλεσμα η απόδοση του νωρίς το απόγευμα να κυμαίνεται στο 1,597%. Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι εναρμονισμένες με τα τεκταινόμενα στις ευρωπαϊκές, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ είναι ευνοϊκό για τους κρατικούς τίτλους.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,899% υποχώρησε σήμερα και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 31 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο με 9 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,55% από 1,59% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,57% να διαμορφωθεί στο 2,12% από 2,24%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1072 δολ από τα 1.1035 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο λειτουργεί “ως ασφαλές καταφύγιο”. Έτσι το ευρώ άγγιξε σήμερα το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ημερών (1,1042 δολ). Η επιστροφή στην ομαλότητα στην Ιταλία μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ευνόησε το ευρώ. Την περεταίρω άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος εμπόδισε η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων υποχώρηση που παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία το μήνα Ιούλιο.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,378%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,428%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,423% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,415%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1058 δολ.