Σχεδόν 7 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα στις δημοτικές εκλογές

Οι ιταλικές δημοτικές εκλογές αποτελούν την πρώτη «δοκιμασία» για τη νέα κυβέρνηση μετά από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα για δημοτικές εκλογές σε 763 πόλεις της χώρας. Τα δημοτικά συμβούλια ανανεώνονται, μεταξύ άλλων, σε 20 πρωτεύουσες περιφερειών. Στις μεγαλύτερες πόλεις συμπεριλαμβάνονται η Σιένα, η Ανκόνα και την Κατάνη. Τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν, ότι η Λέγκα χάρη στην επιθετική στρατηγική της, παρουσιάζει ουσιαστική άνοδο, ενώ τα Πέντε Αστέρια παραμένουν περίπου στα ποσοστά τους.

Το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι κατεβαίνει στις περισσότερες πόλεις στις εκλογές μαζί με την υπόλοιπη κεντροδεξιά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες διάλεξε να κατέβει χωρίς συμμάχους. Τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους να του δείξουν και πάλι εμπιστοσύνη.

«Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα κατά αυτής της δεξιάς κυβέρνησης και της Λέγκα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα είναι ο νέος αρχηγός των Δημοκρατικών. Αλλά η παραδοσιακά αριστερή περιοχή της Τοσκάνης δεν αποκλείεται να επιφυλάξει αρνητικές εκπλήξεις στην ιταλική κεντροαριστερά, στην οποία ο Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά το ότι τυπικά είναι πλέον μόνον ένας απλός γερουσιαστής.

Από την άλλη, είναι δύσκολο μια μόλις εβδομάδα μετά από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, να αλλάξουν με θεαματικό τρόπο οι πολιτικές ισορροπίες. Στους δήμους με πάνω από 15.000 κατοίκους, αν δεν εξασφαλίσει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, θα γίνει δεύτερος γύρος σε δυο εβδομάδες.