«Κουραστήκαμε να είμαστε τα αγοράκια και τα κοριτσάκια που τα μαλώνουν»

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξαιτίας της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μόσχας και Στρασβούργου εξετάζει η Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Βαλεντίνα Ματβιένκο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Λίλιαν Μόρο Πασκέ.

«Κουραστήκαμε να είμαστε τα αγοράκια και τα κοριτσάκια που τα μαλώνουν. Σκεφτόμαστε να αποχωρήσουμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σας το λέω ειλικρινά» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ματβιένκο απευθυνόμενη στην πρόεδρο της ΚΣΣΕ, Λίλιαν Μόρι Πασκέ, κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ήδη εδώ και μερικά χρόνια δεν έχει δικαίωμα ψήφου στον θεσμό αυτό. «Χάνουμε όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον μας να δραστηριοποιηθούμε στο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την Ματβιένκο, η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική κι εκτίμησε πως «η κατάσταση που επικρατεί στην ΚΣΣΕ είναι κρίσιμη». Επεσήμανε επίσης ότι αν δεν αποκατασταθούν τα δικαιώματα της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ δεν έχει νόημα η παραμονή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επειδή η Ρωσία αρνείται να υλοποιήσει μια σειρά αποφάσεις τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν έχει δικαίωμα ψήφου από το 2014.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Ρώσοι βουλευτές αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ΚΣΣΕ.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα παγώσει την συνδρομή της στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2017 έως την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.